Prøv samskriving av dokumenter!

En hit på jobb hos oss har i det siste vært samskriving. En av lærerne introduserte et nytt verktøy for dette, og plutselig hadde vi lærerne fått en ny metode å prøve ut. Samskriving fungerer sånn at elevene har et felles nettdokument som de kan skrive i, og alle kan skrive samtidig fra hver sin pc. Dette fungerer dermed nærmest som en chat, samtidig som det gir elevene mulighet til å jobbe med et felles prosjekt på samme tid også når de ikke sitter sammen.

Vi har brukt samskrivingssiden på http://samskrive.ndla.no. Her velger en av elevene "skriv saman no", og får dermed opp et vindu som ser sånn ut: http://samskrive.ndla.no/GjJA6sghXm (dette er et samskrivingsrom som jeg har laget som eksempel, gå gjerne inn og test ut hvordan det hele fungerer). Eleven sender så linken til de andre elevene, og vips så har alle tilgang til rommet. Dette kan også selvfølgelig gjøres ved at lærer lager en link til hver gruppe på forhånd, disse kan så for eksempel legges i en mappe på It's Learning og organiseres slik at hver link er lagt ut med hver gruppes navn eller lignende.

Når elevene så skriver i det store vinduet som kommer opp inne i skriverommet, får de tildelt hver sin farge. Det er dermed enkelt både for dem og for lærer å se hvem som har skrevet hva (merk at dette kan fjernes ved å trykke på knappen med et rundt fargesymbol med strek over - det er lurt å varsle elevene om dette før de trykker på den knappen!). Man har også en chat til høyre i vinduet, hvor elevene kan skrive/diskutere uten at dette blir ført opp i hoveddokumentet.

Ved å trykke på time slider øverst til høyre kan man også se framdriften inne på siden, og det vil dermed komme tydelig frem når gruppa har jobbet. I en lengre økt vil det for eksempel vises tydelig om gruppa ikke har skrevet noe i første halvdel av timen. Ved å trykke import/export kan det som er skrevet enkelt gjøres om til et dokument som kan lagres på pc-en. Alt som skrives i rommet lagres ellers på nettet og er hele veien tilgjengelig for alle. Det er likevel lurt å trykke lagre (trykk på bildet av diskett) innimellom, slik at man kan finne tilbake til tidligere versjoner, og i tilfelle noen skulle komme til å fjerne vesentlig tekst.

Noe som kan være en bakdel med siden er at alle har tilgang til nettadressen - den er altså ikke sperret for tilgang fra andre. Det kan dermed være lurt (alt etter hvilken type arbeid man jobber med, selvsagt) å holde nettadressen som en gruppe bruker innad i gruppa. Dette for å unngå at andre (elever) går inn og skriver tull/redigerer på det gruppa har skrevet, og også for å unngå at noen "stjeler" det de ulike gruppene har produsert. Det vil jo likevel komme tydelig frem med timeslideren hvem som har skrevet hva først, men det kan likevel vært greit mtp. det første punktet.

Veldig enkelt å få til - vel verdt å prøve!

Kommentarer

Miss Beany sa…
Hva vil være forskjelle på dette og googledocs?

Populære innlegg fra denne bloggen

Statsbudsjettet 2011 og frafall i videregående skole

Arbeid med roman i norskfaget: Tante Ulrikkes vei

Spill Alias!