Barnehagestreik!

I dag fra kl. 14 streiker de barnehageansatte i Oslo. Byrådet har sagt opp bemanningsavtalen, som fastsatte at man skal ha en ansatt per tre barn under tre år eller per seks barn over tre år. I mange bydeler har en i tillegg full vikarstopp, og en vil privatisere barnehagene. Gruppeleder i FrP Carl I. Hagen uttalte i juni at han ikke ser noen prinsipiell forskjell på en barnehage, en matbutikk og en hvitevareforhandler, og dette er vel grunnsynet som nå ligger til grunn for at man går for en barnehagepolitikk som ene og alene ser på barnehagene som en oppbevaringsanstalt for små barn.

Jeg har lyst til å fortelle en historie som illustrerer hva dette blir til i praksis. På mandag var jeg og min datter (snart 2) i Åsenhagen Åpen Barnehage like ved oss (et svært godt tilbud til hjemmeværende og mødre og fedre i permisjon, som også stadig kuttes, men det er en annen sak). Dette er i Sagene bydel, altså indre Oslo øst. En annen mor med en sønn på min datters alder var også der, og jeg spurte om hun også jobbet redusert (hun var jo ikke på jobb på en vanlig ukedag). Hun fortalte så om hva som møtte henne i barnehagen da hun skulle levere sin sønn samme morgen. På hans avdeling var alle de tre voksne syke. Barnehagen har ikke lov til å sette inn vikarer, så de må flytte på bemanningen på de andre avdelingene for å få inn folk, men der var det også mange syke, så de hadde måttet ta til takke med å flytte over en assistent inn til hennes sønns avdeling. Assistenten var ny, kjente ikke noen av barna, og skulle jobbe alene på sønnens avdeling denne dagen. En ny vikar, helt ukjent for barna, skulle alene ha ansvar for ni barn under tre år i 9,5 timer. Ansvar for mating, soving, utelek, innelek, kos, krangling og knall og fall.

Alle som har eller har hatt små barn vet at dette er en umulig oppgave. Alle som har eller har hatt små barn bør vite at det ikke er som å passe på ukjente agurker eller kjøleskap. Moren jeg snakket med snudde i døren og ble hjemme, slik hun kan gjøre når barnepasser er syk. Jeg måtte ha gjort det samme.

Dette er ikke et enkelttilfelle, dette er hverdagen i barnehageoslo. Foreldre bruker fleksitiden sin for å levere når de vet at det er en barna kjenner på jobb. Små barn, hvis viktigste (og eneste) ønske er trygghet, tilbringer mye av tiden med ukjente og for dem skremmende voksne. Assistenter uten pedagogisk utdannelse står med ansvar for så mange barn at det blir umulig å gjøre den gode jobben som vi foreldre må kunne vite at de gjør når vi overlater dem det kjæreste vi har. Det hjelper ikke da å snakke om full barnehagedekning, når barnehagedekning betyr oppbevaring som verken er forsvarlig eller bra eller hyggelig for barna.

Da jeg leverte min datter i barnehagen i dag tidlig, sa styrer "vel, en får vel det en har valgt". Ja, kanskje får vi det, men jeg tror ikke noen foreldre som har stemt Høyre eller FrP ønsker den utviklingen som det nå legges opp til. Derfor er det utrolig viktig at vi støtter de barnehageansatte som streiker i dag! Skriv under på denne underskriftskampanjen. Snakk om det og fortell om hvorfor dette er viktig. Hvis vi ønsker at barna skal kunne være i barnehagen, så må barnehagen være et godt og trygt sted å være. Det er den ikke med det regimet som Oslo Byråd nå innfører.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Litterært program på VG3

Arbeid med roman i norskfaget: Tante Ulrikkes vei

Spill Alias!