Pavevalg og klosterbesøk

Dette halvåret har jeg den glede å undervise to klasser i religion, og periodens tema er kristendommen. Den hellige Ånd har tydeligvis skjenket oss en tanke også, for akkurat da vi starta å jobbe med temaet, gikk paven av. Dermed var det duket for høyaktuell undervisning, og den gode, gamle kristendommen ble tilført litt god, gammeldags futt. 

I tillegg til pavevalget, har vi brukt en tretimerøkt i hver klasse til å reise inn på besøk i dominikanerklosteret på Majorstua, hvor vi tilbragte en utrolig spennende og interessant time sammen med Munk Haavar Simon Nilsen (som dere kanskje har sett intervjuet på nyhetene eller på Urix nå i forbindelse med pavevalget). Sjelden har vel elevene fått testet, og motbevist, fordommene sine slik som i disse øktene, og jeg må si at jeg som lærer også har lært og tenkt mye i etterkant av besøket. Møtet med religiøse mennesker kan lett slå begge veier når man har ungdom med seg, det kan bli alle-fordommer-bekreftet-og-all-religion-er-ille eller det kan bli som denne gangen, hvor jeg tror vi alle gikk ut av klosteret med livets store spørsmål i tankene. For hva er det egentlig vi vil med livene våre? Hva vil vi satse, og hva skal vi satse på? Hvor finner vi freden og roen, med oss selv og med de andre? Livet handler så ofte om de små tingene, og jeg tror det var det som gjorde besøket vårt i klosteret så vellykket, det at den gode munken, gjennom å fortelle om sine små ting og sitt liv, klarte å sette fokus på de store spørsmålene også. 

Jeg er på generelt grunnlag så imponert over slike mennesker, som utstråler en grunnleggende ro. Som er tilstede i øyeblikket, og som "lander" der de er. Som er hundre prosent med, i tanke og tilstedeværelse. Det gjør inntrykk, og skaper, i alle fall hos meg, et ønske om å klare å lande på samme måte, og om å klare å finne den roen som de utstråler, disse menneskene som virker å ha funnet frem. 

Munk Haavar Simon blogger også han, så ta en kikk på bloggen hans om dere har tid og lyst!

Kommentarer

Sjøl takk for veldig fint møte med dere alle! Satte pris på alle spørsmål og tanker som vi delte, et møte til gjensidig vekst! Gud signe, alt godt fra bror Haavar S.

Populære innlegg fra denne bloggen

Litterært program på VG3

Arbeid med roman i norskfaget: Tante Ulrikkes vei

Spill Alias!