Etisk dilemma som tegneserie

For noen år tilbake var tegneserieappen bitstrips en stor slager blant lærerne på min skole. Dette er en app, og et gratis program online, hvor man kan lage egne figurer og putte dem inn i forhåndslagede, eller egenlagede scenarioer. Selv om appen ikke får frem like mange vitser om kolleger i disse dager, er programmet fortsatt fint å bruke i undervisningen.

Dagens oppgave foregår i religionsklassen, hvor vi jobber med etikk. Sist uke gjennomgikk vi sentrale begreper, og de tre "store" argumentasjonsmodellene pliktetikk, konsekvensetikk og dydsetikk. Disse brukte vi på de to kjente scenarioene togdilemma og båtdilemma (disse finnes enkelt på google, eller ta en kikk i gjennomgangspowerpointen som ligger her).

I dag er så planen å øve på å bruke modellene. Elevene har dermed valgt et dilemma som de vil jobbe med. De fleste har valgt ett av dem vi jobba med sist uke, eller ett av dem de nå har lest om i lekse: Tidsbruk på jobben, aktiv dødshjelp, eller selvbestemt abort. Oppgaven er så å enten forklare hvordan dilemmaet skal løses ut i fra en eller to modeller, eller å forklare hvilke ulemper eller fordeler det vil ha å følge en bestemt modell i et bestemt dilemma. Når tegneseriene er ferdige, skal vi printe dem og henge dem opp i klasserommet, og ha en forklaringsrunde hvor alle gruppene leser/viser sin serie, og forklarer hvordan modellen vil fungere i det etiske dilemmaet de har valgt.

Programmet er lett og selvforklarende, så elevene trenger nesten ingen teknisk støtte for å få dette til, og når de trenger det, er det alltid en eller annen som har gjort det de lurer på. I tillegg blir resultatene veldig fine og morsomme, i tillegg til at de får øvd seg på etisk argumentasjon. Og det blir jo faktisk tre ting på en gang det! Ferdig oppgave for Religion & etikk vg3 ligger her (med et annet program som det også er verdt å sjekke ut som alternativ, det kan evt. strykes før bruk). Programmet kan også brukes i mange andre fag: Man kan lage fortellinger eller illustrere tekster i norsken, lage tekster i fremmedspråk, vise hendelser i historie og samfunnsfag... Mulighetene er mange.

Her er to av de ferdige produktene:


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Statsbudsjettet 2011 og frafall i videregående skole

Arbeid med roman i norskfaget: Tante Ulrikkes vei

Spill Alias!