Hva kan man gjøre med lærermangelen?

NRK Østlandssendingen sendte i går dette innslaget om hvordan man jobber for å rekruttere nye og gode lærere til en del skoler i Oslo Øst (se også tekstversjon her).

Kanskje er dette veien å gå? Noe må gjøres for at alle skoler skal få på plass kvalifisert personale, og dette er i alle fall en start. Jeg tror dog at man nok må gå enda lenger for å fylle opp klasserommene. Vi kan i siste utgave av Morgenbladet lese at det snart er tomt for realfagslærere, og stadig færre velger språkfag som studievei, så få at enkelte "universiteter" vurderer å legge ned undervisningen innenfor fagene.

Vi trenger flere språklærere, og vi trenger flere realfagslærere. Viktig er det dog at vi ikke maler oss inn i våre respektive faghjørner, men at vi står sammen: Norsk skole trenger flere lærere, i alle ledd! Hva må så gjøres for at dette skal skje? Jo, flere må få LYST til å bli lærere, å være lærer må igjen bli atraktivt.

Hvordan gjør vi så det? Her er det ikke nødvendigvis pengene det står på, men lønn er selvfølgelig viktig. Viktigere er nok likevel dette:
  1. Tett oppfølging av nyansatte/nyutdannede
  2. Mer tid til undervisning og forberedelse av undervisning
  3. Mer tid til etterutdanning og til å holde seg faglig oppdattert
  4. Slutt på å følgende tankegang: "Dette må vi gjøre på denne måten, hvis ikke vil eleven kunne vinne en eventuell rettssak om han/hun saksøker oss".
  5. Mindre byråkrati og papirarbeid
Til slutt vil jeg tilføye at den flotte, mørkhårede læreren vi ser i reportasjen i NRK er min nesten-svigerinne, som kan gjenfinnes på denne bloggen. Hurra for henne og alle andre som gjør en kjempejobb i Osloskolen!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Litterært program på VG3

Arbeid med roman i norskfaget: Tante Ulrikkes vei

Spill Alias!