Nytt sosiologitema: Fordeling av goder

Nytt tema i sosiologi for ukene fremover er kampen om og fordelingen av godene. Dette blir spennende - og som statsviter er det nok ikke til å komme unna at jeg synes dette emnet er mer interessant enn kultur og sosialisering. Vi har startet emnet med to økter med fokus på debatten om det såkalte moralpolititet på Grønland i Oslo, som har gått i Aftenposten den siste tiden. På fredag startet vi med å lese artikler om saken, som vi analyserte med sosiologiske begreper som normer, sosialisering, normsender og -mottaker, kultur og parallellkultur, etnosentrisme og etnisitet. I dag har vi så hatt fagsamtaler med rundt åtte elever av gangen, hvor de ble delt i to grupper. Den første gruppa argumenterte for moralpoliti med bakgrunn i ytrings- og religionsfrihet, mens den andre gruppa argumenterte mot, med bakgrunn i norsk kulturforståelse. Dette ble veldig spennende, og det passer nok mine elever bedre med diskusjon muntlig, enn med skriftlige prøver (jeg har kun elever fra påbygning, og en del er ikke så sterke på teori). I tillegg til diskusjonen skal elevene levere noen skriftlige oppgaver, hvor de blant annet skal drøfte om man kan sammenligne nordmenns syn på innvandrere (visst gjennom statistikk fra SSB) med det synes moralpolitiet har på dem som ikke følger deres utgave av islam. Jeg gleder meg allerede til å lese hva de tenker om det!

Dermed er første vurderingssituasjon for terminen i BOKS, og dermed må man vel kunne si at halvåret er godt i gang. Noen få uker til nå, så er det sannelig (snart) mai og eksamenstid!

Kommentarer

Anonym sa…
Kunne du si meg en god problemstilling om temaet fordeling av goder! Går i påbygg og har prøveeksamen om dette temaet. Hadde hjulpet mye :)

Populære innlegg fra denne bloggen

Litterært program på VG3

Arbeid med roman i norskfaget: Tante Ulrikkes vei

Spill Alias!