Hvorfor bli lærer?

Søknadsfristen for å søke seg til høyere utdanning nærmer seg, 15. april må ønskene være klare. I disse lærerrekrutteringskampanjedager har jeg lyst til å (igjen) skrive en liten appell til alle dere som tenker at dere kanskje vil bli lærere i videregående skole. Her kommer gode grunner til å velge dette utrolig spennende yrket!

1. Du får bruke faget ditt hver dag på jobb. De studiepoengene du bruker tiden som student til å opparbeide, blir ikke stående igjen som bokstaver på papir. Du får være fagperson og -ekspert på det du kan best, hele tiden. I tillegg får du jobbe sammen med kollegaer som også er fagpersoner. Diskusjonene på et lærerrom er aldri kjedelige, fordi de, vi, alle er vant til å bruke kunnskapen vår, hele tiden. Dermed lever du med fagene dine, og får brukt det du kan. Hele tiden.

2. Du får jobbe med ungdom. Noen ganger er de grenseløst irriterende, kunnskapsløse, vanskelige og utfordrende. Men stort sett er de inspirerende, morsomme, og rett og slett gode og hyggelige å være sammen med. Du får lov å bli kjent med dem, slik som foreldrene og andre voksenpersoner ikke blir det, fordi du har dem rundt deg i hverdagen din og deres. Du får dele den gløden som bare en engasjert 17-åring kan ha. Du får dele de ideene som bare en engasjert 17-åring kan komme opp med. Det er ganske enkelt utrolig givende.

3. Du får undervise. Tenk, for et privilegium! Du får lov til å formidle den kunnskapen du har, til noen som ikke vet det du vet. De øyeblikkene jeg setter størst pris på som lærer, er de hvor jeg ser lyset tennes i øynene til en elev som har skjønt noe, på grunn av noe jeg har sagt. Hele dagen, hele uka, kan man ha med seg den gode følelsen man får da. Og gang den følelsen med alle de gangene det skjer, så skjønner du at det generelt føles bra å være lærer. Rett og slett!

Så glem alt du har hørt om hvor mye jobb det er å være lærer, og om at det bare er feriene som gjør at man orker å forbli i yrket. Alle jobber krever sitt. Glem alt tøyset om at Skole-Norge er nede for telling, og om at elevene er mye verre enn før - det er de ikke! Glem tanken om at andre jobber kanskje gir mer prestisje, eller også bedre lønn. Kanskje kan dette bli bedre, men hva er viktigst - å trives med alle arbeidstimene, eller å bruke alle arbeidstimene slik at man kan trives når man er ferdig med dem?

Det er dermed ingen grunn til å tvile, hvis du har lærergnisten i deg, bli lærer!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Litterært program på VG3

Arbeid med roman i norskfaget: Tante Ulrikkes vei

Spill Alias!