Tips til muntlig eksamen

Snart er det på tide med muntlig eksamen, og stressnivået når nye høyder... Her kommer noen tips som jeg bruker å dele ut til elevene mine når tiden for muntlig nærmer seg.

Faglig fokus:
ñ  Fokuser på å se sammenhengene i faget, ikke på detaljene.
ñ  Se på tidligere oppgaver som du har gjort, og tenk på hvilke spørsmål som har blitt stillt/diskutert i timene. Det er VELDIG sannsynlig at de samme temaene kommer opp på eksamen.

Før eksamen:
ñ  Lag en plan for hva du skal gjøre med en gang du får beskjed om fag og tema. Ta utgangspunkt i hva du lærer av. Ha selvdisiplin, og prioriter – det er tre dager det dreier seg om. Følg planen når du jobber. Husk å ta pauser underveis, og belønn deg selv (godteri, tv, trening, kjærestekos, en fest når du er ferdig...) underveis.
ñ  Tenk på hva du har på deg (du trenger ikke pynte deg, men velg heller ikke buksa med størst hull).
ñ  Husk at 70-80 % enten beholder eller forbedrer karakteren de allerede har når har muntlig eksamen. Dette går dermed med høy sannsynlighet bra!:)

Under eksamen:
ñ  Presenter deg for sensor når du kommer inn (håndhils hvis det er naturlig for deg). Si noen hyggelige ord, og SMIL! Førsteinntrykk er viktig.
ñ  SNAKK! ..hvis du snakker om ting som er faglig relevant, så er det sannsynligvis ingen som stopper deg! Ta kontroll og vis hva du kan. Om du har områder som du ikke snakker om i foredraget, men som du kan godt, ikke vær redd for å ta dem fram. Det er lov å si «jeg kan mye om ..., kan jeg fortelle litt om det?» (selv om det ikke er sikkert at du får et ja:). 
ñ  Hvis du føler at du gjør feil underveis, eller blir fryktelig nervøs, ikke bli redd! Om du må ta to minutter pause, eller om du må starte på nytt med et avsnitt så gjør det ingenting. Du blir bedømt for det du KAN, ikke for om du er nervøs eller ikke. Hvis du blir lett stressa:
     Tenk på at kun 1/10 av nervøsiteten din synes utenpå!
     Ta med deg en penn inn. Hold i den under presentasjonen.

     Ta med deg vannflaske eller annen drikke inn. Drikk minst tre ganger underveis (bestem deg på forhånd for når), og trekk pusten dypt etter hver gang. Du får du naturlig pause. 

...og helt til slutt: Slapp av - snart er det over!

Kommentarer

Anonym sa…
Jeg skal ha 10.klasse opp i muntlig i dag, takk for gode tips. Trenger de selv også, muntlig eksamen i retorikk neste fredag :/

Ha en fin dag!
Eva sa…
Bare hyggelig, og lykke til med begge deler!

Populære innlegg fra denne bloggen

Litterært program på VG3

Arbeid med roman i norskfaget: Tante Ulrikkes vei

Spill Alias!