Skolestart og teambuilding med fruktleken

Nok en runde med skolestart er i gang. På vår skole kjører alle klasser såkalt vip makkerskap, som er et program som innebærer en rekke tiltak for å få til en god skolestart, hvor elevene skal få tilhørighet i gruppa, og som også videreføres gjennom året. Hovedkonseptet er at elevene sitter i faste klassekart med toer- og firergrupper som byttes hver tredje uke. Innenfor disse gruppene dannes et arbeidsfellesskap, hvor elevene har ansvar for å ta vare på hverandres materiale hvis de er borte, sende en melding med beskjed om noen er syke, i tillegg til at det selvfølgelig gir mulighet for å utvikle sosiale bånd innad i klassen. 

Med makkerskapsarbeidet følger også en rekke sosiale aktiviteter, som ofte utføres i gruppene. Mye av det er klassiske bli-kjent-aktiviteter, som for meg begynner å bli kanskje en tendens kjedelige å holde på med nå. I tillegg har elevene gått på skole i veldig mange år, og de kjenner hverandre fra før. Så de HAR snakket om en rar ting de gjør før, de har beskrevet hverandre, og de har snakket om hva de ønsker seg. Så i år tenkte jeg at vi skulle kjøre en ny vri, med å heller ha selskapsleker. En klassiker fra barneselskap da jeg var liten er fruktleken, så her kommer en liten oppskrift på gjennomføring av barneselskapslek i en full studiespesialiseringsklasse på vg2.

Alle elevene sitter i en ring på hver sin stol. De får så utdelt en lapp hvor det står navnet på en frukt (NB! Viktig å blande lappene så ikke alle som har samme frukt sitter ved siden av hverandre). Hvis du er lat kan du bruke mitt skjema som er delt i Dropbox, med 28 lapper. Samtidig trenger den som styrer leken en kopp med tilsvarende lapper i som han eller hun kan trekke fra. 

Lekstyrer trekker en lapp fra koppen, og på lappen står det for eksempel "Eple". Alle elevene som har en lapp med "Eple" på flytter seg så et hakk mot venstre, opp i fanget til den som sitter ved siden av. Lekstyrer trekker en ny lapp fra koppen, og på lappen står det "Banan". Alle elevene som har lapp med "Banan" flytter seg et hakk mot venstre, opp i fanget til den som sitter ved siden av. Dette gjør dette morsomt: Etterhvert vil det danne seg "tårn" på de ulike stolene. De som har noen i fanget får ikke flytte seg, selv om deres lapp blir ropt opp. Det er også flere av noen frukter enn andre, noe som også skaper komplikasjoner. Vinneren av leken er den første som kommer seg rundt hele runden og tilbake til sin egen stol, og leken tok i min klasse, med 28 elever, litt under en halvtime. 

Lykke til med skolestart!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Arbeid med roman i norskfaget: Tante Ulrikkes vei

Spill Alias!

Barokken og Mötley Crüe